De vijfde etappe Swallow

De laatste plek waar we overnachten is Swallow. Als je aankomt floaten zie je een grote hoge wal waarin allemaal gaten zitten vandaar de naam Swallow vermoed ik.

         

We maken kamp op een kleine open plaats in de begroeiing  net na de hoge wal. Als het kamp weer staat, gaan we vissen. De Goodnews oversteken kan als je iets verder dan het kamp oploopt ,het water reikt tot je middel en de stroming is goed te doen. Dan een stuk langs de oever terug lopen tot je de rand van de hoge wal oploopt. Van boven op de wal heb je een prachtig uitzicht en je ziet de Goodnews door het landschap lopen. Dan aan de andere kant van de wal weer naar beneden en in de ronding van de rivier kunnen we vissen. Er lopen diepe geulen en de het water wordt door de bocht geperst. Hier liggen voor de bocht de Silvers en vangen we mooie zalmen. Er wordt gevist met leeches en extra verzwaring in de vorm van loodhagels op de onderlijn. Dit maakt het werpen niet makkelijker. Marius heeft veel succes met een chatreuse leech dus ik lease er een van hem. Hij staat op een punt waar de diepe geul precies voorlangs loopt en vangt de ene zalm na de andere. De dril is steeds heftig, de zalm schiet de rivier op en moet steeds weer terug gehaald worden. Als dan de strijd gestreden lijkt en de zalm ziet de visser blijkt er elke keer toch weer energie te zijn om weg te schieten. Uiteindelijk is de zalm alleen te onthaken door hem eerst de kant op te trekken. Bij een dergelijke actie breekt Leen zijn hengel doordat deze in de bosjes blijft steken als de zalm weer een onverwachte run neemt.

         

Beneden aan de rand van de wal is er maar weinig ruimte om te werpen en al helemaal niet om te drillen of de Silver te landen. Dus het haken van de vis is hier niet het enige probleem. Maar toch is het de moeite om deze strook af te vissen. Ik vang er diverse Silvers en onverwacht weer een mooie Regenboog. De regenboog heeft zonder probleem de grote eggsuckingleech gepakt.

 

         

We zitten hier wat dichter bij de Goodnews Lodge en zien geregeld bootjes met gids en vissers voorbij komen. Het is grappig om te zien hoe de gids zijn best moet doen om de vissers aan te wijzen waar ze moeten werpen. Als er dan gehaakt wordt komt er een schepnet van een vierkante meter om de vis te scheppen.

Voor ons zijn de vangsten hier best goed te noemen. Ik gebruik ook hier weer eens mijn switch hengel. Het is weer een prettige afwisseling van het enkelhandig werpen. Met gemak werp ik zo de lijn ver over het midden van de Goodnews en laat de leech met de stroming meegaan. Zo vang ik in het midden van de goodnews een mooie Silver.

         

Onder de rafts die bij het kamp liggen zitten allemaal smolts (jonge zalm) een nieuwe generatie zalm en de toekomst van de rivier. Nieuwsgierig naar alles komen ze kijken als je de camera onder water houd. Misschien is het te eten zullen ze denken.

Op de laatste dag van ons verblijf aan de Goodnews moeten we nog een keer floaten. Dit naar het punt waar we opgehaald worden door locals met een motorboot om ons naar de mondig te slepen.Onderweg zien we nog een beer overzwemmen en op zijn gemak langs de oever lopen. We volgen de beer een tijdje met de boot tot de beer met een paar sprongen over de rand uit het zicht verdwijnt. Een prachtige afsluiting van onze trip¨aan de rivier. In het dorp  aan de monding van de Goodnews worden we opgewacht en naar een vliegveldje gebracht. Daar pakken we onze zaken in en dan is het wachten op onze vlucht terug naar Dillingham. De Twee kleine vliegtuigjes landen worden snel door ons ingeladen en in no time zijn we in de lucht. Het uitzicht is net als op de heenreis ongelofelijk mooi.

 vervoer terug naar Dillingham         

In Dillingham is het gelijk door naar het vliegveld voor de vlucht naar Anchorage waar we nog een nacht blijven.

Dan zit de trip waar we twee jaar naar uitgekeken hebben er weer op.