De Wiese 2016

 

 

Ook dit jaar wilde we weer naar het Zwarte Woud  voor een korte vakantie. Dus de reservering bij ons vaste appartement gemaakt. Dit is op een prima locatie om lekker te wandelen maar zeker om te vissen. De Wiese voor de deur 7 kilometer vliegviswater met diepe kommen en snelstromende stukken.  Afhankelijk van de waterstand wel of niet goed bereikbaar en wadend te bevissen.

Ik bestel altijd vooraf een vergunning voor een week en deed dit ook nu bij de Tourist informatie van de regio. De vorige keer betaalde ik hiervoor 55 euro wat zeker niet duur te noemen is. Dit jaar tot mijn verbazing betaalde ik 127 euro voor een weekkaart maar die is dan maar 6 dagen geldig. Dus voor zeven dagen moest ik nog 27 euro bijleggen een verhoging van 300% in een jaar tijd. Mijn vragen  hierover werden niet op prijs gesteld door de verkoper. Toen ik vroeg tot welke vereniging ik mij kon wenden voor informatie kreeg ik een mailadres met de aantekening dat men zeker niet op mijn vragen zou zitten te wachten.  De onderliggende waarschuwing  heeft mij doen besluiten eerst maar te gaan vissen omdat mijn verblijf toch ook al gereserveerd was.  Wel nog een puntje voor een volgende keer.

stromende-regen-wiese_01    de-wiese_01    zwarte-nimf-wiese_01

Bij aankomst op ons vakantie adres leek het weer wel mee te vallen maar de volgende dagen viel het behoorlijk tegen. Veel regen en zelfs heel grote hagelstenen bepaalde het weer. Ik ben wel bijna elke dag gaan vissen maar zoals ik al eerder schreef is de waterstand bepalend. Ik had ze nog in de 10 jaar dat ik hier kom nog niet zo hoog gezien.  Veel stukken waren niet te bereiken en op andere plekken was waden een zeer risicovol gebeuren. Het was dan ook wijs om er niet zomaar ik te stappen. Ik ken het water goed maar ook ik ga er bij dit soort omstandigheden op veel plaatsen niet in. Een kolkende watermassa met witte schuimkoppen, een bodem die uit grote stenen en rotsblokken bestaat is niet uitnodigend.  Maar er waren nog wel plekken waar het vissen met enige moeite wel goed te doen was. Je wil tenslotte ook niet alleen, zoals ik een andere visser zag doen,  vanaf de kant een beetje met streamers vissen. 

bruine-forel-wiese_01    bruine-forel-wiese-2_01    droge-cdc-vlieg_01    beekforel-op-de-nimf_01

Met een beetje peuteren en proberen  lukte het mij om elke dag toch mijn visjes te vangen. Door de harde stroming kwam mijn vlieg ook op plekken die ik al jaren probeer te bereiken.  Diepe geulen in bochten , waar bij een normale stroming de vlieg voorlangs gaat of dood valt buiten de stroming. Ik dacht al jaren dat daar zeker grote vis moest zitten en dit keer lukte het om mijn vermoeden te bevestigen. Ik ving hier een prachtige bruine forel  dik 45 cm groot op een kleine zware zwarte nimf.  Het water was niet echt helder maar op een enkele dag na toch steeds wel te bevissen. Wat troebel water werkt natuurlijk naar twee kanten. Bij glashelder water moet je dit zeer omzichtig benaderen anders zie je de forel gelijk wegschieten.  Opvallend was dat ik bijna alleen maatse vissen heb gevangen waarbij ook uitschieters waren in grote. Voorgaande jaren  ving ik ook altijd een redelijk aantal ondermaatse forellen.  De reden dat het dit jaar anders was zoek ik toch in de kosten voor de vergunning. Van mijn verhuurder hoorde ik dat er dit jaar nog maar heel weinig vissers waren geweest . Dit dan in vergelijking met voorgaande jaren.  Ook zij dacht dat dit met de kosten voor een dagvergunning te maken heeft.  Minimaal twee overnachtingen om voor 27 euro een dag te kunnen vissen  op water waar je wel een beetje bekend moet zijn is misschien iets veel.  Vliegvissers uit de omgeving kom je helemaal  niet tegen. Vissers uit de omgeving vissen liever op de forellen vijver in het bos. Goedkoper en zekerheid dat je een maaltijd vangt.

Voor mij is dit anders ik vis liever op een stromende rivier zeker op dit soort plekjes. Het is er erg rustig een prachtige omgeving, mooie natuur en leuk uitdagend viswater. Maar of ik er blijf vissen met de nieuwe ontwikkelingen weet ik niet. Misschien is het tijd voor iets nieuws.