Hooked

DE GROOTWATER BELLYBOOT DAG.

 

Door de weersomstandigheden is de bellyboot dag in januari afgelast. Hanafi en ik hebben ons toen gelijk opgegeven voor de tweede dag op 18 februari.

Eindelijk is het dan zover op zaterdag 18 februari om kwart over vijf in de ochtend ben ik opgestaan. Hanafi zou mij om zes uur ophalen; alle spullen stonden de avond ervoor al klaar. Verzamelen was  om zeven uur  in Soesterberg bij Smartlures.  Daar aangekomen  werden we ontvangen met koffie en krijgen nog wat tips Als alle dertien deelnemers er zijn rijden we om acht uur naar de plek waar het allemaal moet gebeuren.  De spanning loopt bij mij op, er zal vandaag vast door een van de deelnemers snoek gevangen worden, maar zal het mij vandaag ook lukken?

            

Aangekomen op de plek  is er een strandje waar we de bellyboten gereed maken, hengels optuigen en onszelf in waadpak hijsen.  Wanneer ik hiermee klaar ben stap ik het water in en vaar in de richting van de anderen die al verspreid over het water dobberen. Ik begin met een goudkleurige streamer, mijn sink6 lijn en de aftma 10 hengel. Op de fishfinder zie ik dat het water tussen de 5 en 6 meter diep en 3 graden is. Marc van Smartlures komt nog even langszij om wat extra aanwijzingen te geven: hoe te vissen en over het interpreteren van de informatie op de monitor van de fishfinder.  Hierna ga ik van start en stuur mijn bellyboot rustig door de vaargeul terwijl ik mijn lijn binnen strip en weer laat zakken( Als je steeds opnieuw werpt kost het onnodig veel tijd om de streamer steeds bij de bodem te krijgen).

                       

Al redelijk snel zie ik dat er een eerste snoek gevangen wordt en hoor ook wat authentieke geluiden die wijzen op aanbeten en gemiste kansen. Voor ik over hetzelfde stuk water terug vaar besluit ik om te wisselen van streamer. Ik ga over op zwarte streamer en zet er gelijk een wiggletail achter. Omdat het duidelijk is dat de snoek diep zit zet ik ook een cone op de onderlijn voor extra gewicht.  Al snel na deze wisseling krijg ik een stevige aanbeet maar daar blijft het bij. In korte tijd zijn er om mij heen ook meerdere die aanbeten krijgen. Er lijkt even bijzonder veel activiteit te zijn onder water. Op halfwater ligt het dan ook helemaal vol met prooivis dus zou je er zeker snoek kunnen verwachten. Een stukje verder kort na mijn eerste aanbeet krijg ik weer een aanbeet en deze keer blijft de hengel gebogen .  Het is geen kanjer maar ik heb snoek en na een korte dril zie ik een mooie zeventiger naast de bellyboot liggen. Ik krijg hierna nog wel een aantal aanbeet maar kan deze niet verzilveren.

Het is tijd voor de lunch en een pauze om weer gevoel in de voeten te krijgen dus gaan we naar het strandje.  Marc heeft gezorgd voor wat fris te drinken en een broodje warme worst met accessoires. Een gezellige onderbreking waarna ik vol goede moed aan de tweede etappe begin.

                  

De dag begon mistig en bewolkt maar in de middag trekt het open en komt er een heerlijk zonnetje te staan. Het voelt gelijk al een stuk vriendelijker aan. Ik doorkruis net als de anderen opnieuw de vaargeul , krijg nog wat aanbeten maar vang ze niet. Het is al wel duidelijk dat de snoek diep zit en het is dus ook zaak om diep te vissen. Ik vaar heel rustig en strip met afwisselend korte en langere halen. Nog steeds met een zwarte streamer maar zonder wiggletail. Tegen het eind van de middag loopt mijn lijn ineens strak. Eerst denk ik dat ik vast zit en zet wat extra druk op de hengel, trek de lijn een stuk op en er lijkt beweging in te komen. Dan wordt de hengel weer naar beneden getrokken en ik besef dat ik niet vast zit, althans niet zo als ik dacht, aan de bodem. Langzaam beweegt de lijn en wordt de hengel krom getrokken ik wordt met bellyboot en al meegenomen. Het begint te dagen dat dit een grote vis moet zijn en ik hoop dat hij goed gehaakt is want van een harde aanbeet was geen sprake. Ik begrijp nu ook het nut ook van een aftma 10 hengel en voer de druk op. De anderen die in de buurt zijn komen kijken en beseffen ook dat het een grote snoek moet zijn. Na een tijdje zie ik de rug van de snoek aan de oppervlakte, wat een kanjer. Ze draait in het water om haar as en ik zie de lijn verstrikt raken om de kop. Marc schiet te hulp en samen kunnen we de snoek onthaken. We varen naar de kant om daar wat foto’s van deze prachtige dame te maken. De snoek wordt gemeten en komt op 1,15 meter,  een persoonlijk record voor mij!  Hierna zet ik haar naast de boot weer terug in het water en houd haar nog bij de staart vast. Ze heeft niet veel tijd nodig om te herstellen en met een ruk en krachtige slag van de staart verdwijnt mijn eerste meter plus snoek weer naar de diepte. Ik weet niet goed wat mij is overkomen,  de adrenaline giert nog door mijn lijf. Wat een waanzinnig gevoel, natuurlijk hoop je hierop maar echt verwacht had ik het niet. Mijn voornemen was om dit jaar een meter plus te vangen en dat is nu gelukt.

                

Nog wat nagenietend maak ik mijn hengel weer in orde niet dat het er nog toe doet. Mijn visdag zit erop, en wat voor een dag. Het is ineens allemaal niet meer belangrijk, dat ik erg vroeg op moest staan, het water maar 3 graden is en mijn voeten koud zijn. Het is ook bijna tijd en ik vaar langzaam naar het strandje waar we de dag gestart zijn. Er zijn deze dag best aardig wat snoeken gevangen maar er zijn ook deelnemers die niet gelukkig waren en dat is altijd jammer. Rest nog om de boel op te ruimen en dan een hapje eten als afronding van een waanzinnig gezellige dag.

Natuurlijk alle vissers op deze dag bedankt voor de gezelligheid en Marc van Smartlures in het bijzonder voor de hulp en tips op deze grootwater bellyboot dag.  Tot de volgende keer.